Onze heemkring herbergt in haar lokalen voorlopig drie tentoonstellingen, die elk een apart stuk verleden tijd vertellen.

Lees ook de originele tekst


“Bos van Aa”.

De eerste en dus oudste tentoonstelling is die over het “Bos van Aa”. De nu verlaten zandgroeve aan het kanaal leverde een schat aan fossiel materiaal. Beenderen van mammoeten, wolharige neushoorns, bizons, oerrunderen, paarden, edelherten,
bevers, everzwijnen en vele andere dieren vertellen ons wat meer over die periode
in de geschiedenis van Zemst, en dit over een tijdspanne van zo’n 125 000 jaar


“Tentoonstelling over de Middeleeuwen”.

Dankzij Miel Pardon uit Eppegem bezit “De Semse” sinds kort ook een brok middeleeuwse geschiedenis. Miel laat ons kennismaken met zijn vondsten uit de Dijle. Jaren van zoeken in baggerspecie en uitgravingen bij grote werken leverden een schat aan materiaal op.


“Tentoonstelling over de Rijkswachtbrigade Hofstade”.

Ons derde en voorlopig laatste te bezoeken onderdeel van het verleden – Bill De Backer uit Elewijt, zelf een gepensioneerd rijkswachter, stelde ons een groot deel van zijn verzameling ter beschikking – beschrijft aan de hand van uniformen, uitrustingsstukken, miniaturen, gendarmen, voertuigen en documenten een stukje vervlogen geschiedenis.


De Vicus van Elewijt

De Romeinse tentoonstelling De Vicus van Elewijt  geeft aan de hand van gebruiksvoorwerpen, diorama’s en een deskundige uitleg door onze gidsen een beetje inzicht geven in het dagelijks leven van onze voorouders in de eerste drie eeuwen (en een half) van onze tijdrekening. Zie ook fotoreportage


Tentoonstellingen  bij De Semse