Activiteiten uit het recente verleden

Disclaimer:

Op de foto’s van onze website staan veel personen, altijd zonder naam. Wanneer u zich op een van deze foto’s zou herkennen en deze afbeelding niet passend zou vinden, kunt u ons vragen om deze foto te verwijderen.

Lezing ‘Sint-Maarten’ door Patrick Lateur op 6 november

Lezing ‘Zo was onze oorlog’ en boekvoorstelling ‘Soldaten uit Zemst bij de Amerikaanse luchtmacht’ op 18 oktober

 

 

 

Boekvoorstelling ‘Elewijtse historische kronieken’ op 14 september in het Elewijt Center

Bezoek aan het museum Hof van Busleyden op 14 september 2018

Halvesteenfeesten op 7 augustus 2018

 

Voordracht Paul Behets  op 19 juni 2018 : Sporen in het landschap 

 

Lezing Didier Rombaut en boekenvoorstelling op 13 juni 2018

 

Annelies Tollet – Geschiedenis van bier- en jenevercultuur op 15 mei 2018

Als auteur van het boek “Vlaams-Brabant drinkt” brengt Annelies Tollet het boeiend
verhaal van de mensen achter de productie, distributie en consumptie van alcohol in de Vlaams-Brabantse regio, binnen het kader van de geschiedenis van de bier- en jenevercultuur sinds 1800. Ze belicht de rol van brouwers en stokers in het sociale, politieke en culturele leven van Vlaams-Brabant. Unesco heeft in 2016 de Belgische biercultuur officieel opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Mechelse pioniers in de fotografie 1860 op 23 april 2018

Rond 1840 situeert zich de oorsprong van de fotografie in België. Dit nieuwe medium werd enthousiast onthaald in de grootsteden. Niettemin treft men vanaf 1860 tot het einde van de eeuw een twintigtal gekende fotografen in Mechelen aan. Eén conclusie is alvast dat uitgezonderd Gunckel en Koekkoek de overige fotografen geen langdurige verblijfplaats hadden, maar pendelden van de ene grote stad naar de andere. De vlotte bereikbaarheid van Mechelen via het spoorwegennet hee mogelijk ook een rol gespeeld dat menige buitenlandse fotograaf in Mechelen terecht kwam…

‘Valkerij in de praktijk’ op 24 maart 2018

Valkerij, een unieke jachtvorm waarbij de roofvogel en de valkenier een uniek partnerschap aangaan. Een jachtvorm dat al meer dan 3000 jaar wordt beoefend en sinds 2010 ook door UNESCO werd opgelijst als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Maar hoe komt dit partnerschap tot stand?
In navolging van de lezing, gegeven op 13 november 2017 in De Semse, nodigen we u graag uit voor het 2e deel, “Valkerij in de praktijk”. Op de terreinen van Heirweg I
beschikken we over de perfecte locatie om je te laten
kennis maken met de verschillende roofvogels die worden gebruikt voor de valkerij. Tijdens een educatieve voorstelling demonstreren valkeniers hoe een roofvogel wordt getraind tot het losvliegen en jagen met roofvogels.

In samenwerking met De Belgische Valkerij Federatie, Gemeente Zemst, De Semse en Heirweg I.

Presentatie op 13 maart 2018 – De werkgroepen binnen de Semse.

Klik op de link en krijg toegang tot de vertoonde diabeelden: Voorstelling werkgroepen de Semse

Voordracht op 13 februari 2018

Paul Degraeve – De koloniale luchtkastelen van Koning Leopold I

Voor koning Leopold I, met zijn grenzeloze ambitie, eigen aan de Coburgs, en zijn innige banden met het Engelse koningshuis, was België te klein om zijn aspiraties te vervullen.

Reeds kort na zijn aantreden startte hij, al dan niet in samenwerking met andere geïnteresseerden, een zoektocht naar een Belgische kolonie.

In alle hoeken van de wereld werden in de periode 1835 tot 1860 initiatieven ontplooid, van Texas tot Brazilië, in West-Afrika en Azië tot in Nieuw-Zeeland. Doch telkens kwam er een kink in de kabel, ofwel een regering die niet wou meewerken, ofwel een gebrek aan financiële middelen, ofwel te gevaarlijke lokale toestanden, ofwel simpelweg … te ver.

Het initiatief in Guatemala  kwam wel van de grond. De kolonie te Verapaz, na korte tijd met de Engelsen geruild voor Santo Tomas, werd gesticht in1842 en kwam ondanks een reeks zware opstartproblemen en wanbeheer toch tot een zekere bloei. Doch het echte succes bleef uit en in 1855 werd door de regering beslist de kolonie op te doeken.

Paul Degraeve loodste ons door een ongekend stukje vaderlandse geschiedenis en zijn rijkelijk gedocumenteerde presentatie was een ware ontdekking voor de toehoorders.

Voordracht op 18 januari 2018 – Prof. Dr. Linda Van Santvoort – Begraven is voor de eeuwigheid

Dit is een samenwerking van KWB Weerde en Heemkring de Semse.

Begrafenisrituelen zijn zo oud als de mens zelf, maar onze “moderne” manier van begraven danken we aan keizer Jozef II. Door recentere evoluties, zoals de afschaffing van de eeuwigdurende concessie (1971) en een groeiende toename van crematie, komt ook die begrafeniscultuur onder druk te staan. Vandaag worden oude zerken en grafkapellen gewaardeerd voor hun erfgoedwaarde (“ funerair erfgoed”) en herinneren ze ons aan een materiële begrafeniscultuur de op een aantal generaties is verloren gegaan. Linda Van Santvoort loodst ons door twee eeuwen grafkunst en toont hoe hedendaagse begraafplaatsen hun uitzicht hebben gekregen. En belangrijk: hoe kunnen we dit materiële funeraire erfgoed ook voor de toekomst veilig stellen?

Interesse : voor een overzicht van de getoonde slides klik op deze link Begraven is voor de eeuwigheid