Boek De vergeten oorlog

De vergeten oorlog – Zemstse soldaten in Korea

Aantal bladzijden: 72

Afmetingen: 21cm x 29,7cm

Gewicht: 240g

Kostprijs: 19€ (3€ port- of bezorgingskosten inbegrepen)

Auteur: Jeroen Walschaerts

Omschrijving

Jeroen Walschaerts: “Tijdens de interviews i.v.m. de Tweede Wereldoorlog kwam ook de naoorlogse periode ter sprake en hoe mensen hun leven terug probeerden op te nemen. Op een bepaald moment vertelde één van de geïnterviewden, Charel van Camp, dat de inwoners van Zemst winkels begonnen leeg te kopen,  omdat er in het verre Korea een nieuwe oorlog was uitgebroken. De mensen verwachteten dat ook dit conflict zich zou uitbreiden naar Europa. Zo ver zou het uiteindelijk niet komen”. 

Na de aanval van Noord-Korea op het Zuiden werd er een coalitie van verschillende naties gevormd. Ook België nam hieraan deel, maar ons land ging niet akkoord met de verplichting om troepen te sturen naar Korea. Hierop besloot de Belgische regering een bataljon, enkel vrijwilligers, op te richten. Met dit in het achterhoofd wilde ik uitzoeken of er ook mensen uit onze gemeenten zich hadden gemeld voor het pas opgerichte Koreabataljon. In een gesprek met Charel (met wie ik toch wat uren heb samen gezeten i.v.m. de Tweede Wereldoorlog) kon hij zich nog één persoon herinneren; hij werd, toepasselijk, “Korea” genoemd

Om zijn identiteit te achterhalen nam ik contact op met Raymond Behr, voorzitter van de Koreavereniging. Hij vertelde me dat er maar liefst 7 Koreaveteranen uit onze gemeenten afkomstig waren. Hierop besloot ik op onderzoek te gaan naar deze Koreaveteranen, zodat ook deze oud-strijders niet vergeten zouden worden voor de offers die zij gebracht hadden, in een land hier ver vandaan.