Boek Hubert van Innis – een boogschutter zonder weerga

Hubert Van Innis – een boogschutter zonder weerga

Aantal bladzijden:

Afmetingen:

Gewicht:

Kostprijs: 20€ (portkosten Bpost 3,21€ – niet inbegrepen)

Auteur: Jean-Pierre Guilbert

In het kader van de Olympische Spelen wordt door de gemeente Zemst, in samenwerking met onze heemkring, een boek uitgegeven over Hubert Van Innis. Hubert werd geboren in februari 1866 te Elewijt als achtste kind in een landbouwersgezin. Reeds als negenjarige staat hij tussen de volwassenen op de schietbaan en op veertienjarige leeftijd, nog in korte broek, wint hij de Grote Prijs van de Koningin van Nederland. Dit was geen toevalstreffer, want de volgende jaren wint hij deze wedstrijd nog zeven keer. 

Het begin van een schitterende en zeer lange carrière voor de boerenzoon uit Elewijt. Hoogtepunten zijn de Olympische Spelen van 1900 waar Hubert twee gouden en een zilveren medaille verovert, de eerste medailles ooit door België gewonnen op deze spelen, en de Olympische Spelen van 1920, gehouden in toch nog bijzondere na-oorlogse omstandigheden, waar Van Innis triomfeert met maar liefst vier keer goud en twee keer zilver. 

Door het vele boogschieten krijgt de 54-jarige schutter last van een verlamming in zijn rechterkant. Iedereen verwacht het einde van zijn carrière, maar tot aller verbazing staat Hubert na enkele maanden terug op de schietstand. Hij heeft zijn positie omgegooid en schiet nu met zijn linkerhand, en met evenveel succes, want in 1933 wordt hij in Londen wereldkampioen.