Inschrijvingsformulier voor de lezing en boekvoorstelling op 18 november 2020.
Aan of in de kerken van de fusiegemeente Zemst bevinden zich herinneringsmonumenten of gedenkstenen ter ere van politieke gevangenen en verzetslieden uit de Tweede Wereldoorlog. Ze houden de herinnering levende aan Zemstenaars die in de loop van de oorlog een regime van hechtenis of internering hebben gekend in gevangenissen of concentratiekampen van de Duitse bezetter.
Waar vinden de nu nog door de oudere generatie regelmatig geformuleerde uitspraken zoals zwart Eppegem en zwart Weerde hun oorsprong? Waarom vochten meerdere jongeren uit onze dorpen samen met de Duitsers aan het oostfront tegen de toenmalige communistische Sovjet-Unie?
Met dit boek wil de auteur en lid van onze heemkring Benny Vleminckx 75 jaar na de feiten, op basis van historisch onderzoek, het stereotiepe ‘goede-slechte’ denken doorbreken zonder evenwel een oordeel uit te spreken. Zoals dikwijls bij grondige tegenstellingen in de maatschappij is niet alles ‘zwart-wit’.
De boekvoorstelling wordt gevolgd door een lezing van onderzoeker en historicus Frank Seberechts die de problematiek van collaboratie en verzet in Vlaanderen en België zal toelichten, als kader waarin de publicatie van Benny Vleminckx moet worden gesitueerd.
De lezing zal doorgaan:
woensdag 18 november om 19h30 in de grote zaal van De Melkerij, Brusselsesteenweg 3 te Zemst, zodat de geldende Covid 19 veiligheidsmaatregelen optimaal kunnen gegarandeerd worden. Bij inschrijving zal u over deze maatregelen worden ingelicht.